Ayın Klasiği / Charlotte Bronte-Jane Eyre

15:04 orta boy popcorn 6 Comments


Merhaba! Bu ay çok yoğun olacağım sınavlar nedeniyle. O yüzden; hazır Pazar günü evdeyken, şu "Ayın Klasiği" yazısını aradan çıkarayım diye düşündüm. Bu ay, en sevdiğim klasiklerden biri olan ve aynı zamanda en popüler klasiklerin de başında gelen "Jane Eyre" ı seçtim. Araştırırken fark ettim, çok farklı sayfa sayıları ve kapaklarla birçok baskı mevcut piyasada. Ancak ben, klasikleri çok kısacık halleriyle okumayın derim. Ciltlileri okumaktan sıkılıyor olabilirsiniz ama en azından biraz kalın olsun ki her şey daha iyi anlaşılsın.

Kitabın yazarı İngiliz yazar Charlotte Bronte. Neredeyse herkesin bildiği "Uğultulu Tepeler"in yazarı Emily Bronte'nin kardeşi. Ben yazardan çok kitabı tanıtacağım için girmeyeceğim ama yazarın geçmişini de okumanızı öneririm. Gerçekten üzücü bir hikayesi var. Yazarın en ünlü eseri, Jane Eyre. Konusu, aslında gayet basit. Jane adlı bir kadının başından geçen olaylar. Kimi zaman şaşırtan, kimi zaman üzen bir hikayesi var Jane'in. On yaşında öksüz kalan Jane, onu hiç sevmeyen yengesinin yanında kalıyor. Ama, daha sonra yatılı okula gitmesiyle hayatı değişiyor. İyi bir eğitim alarak, öğretmen oluyor ve Rochester Malikanesi'nde mürebbiye olarak iş buluyor. Çok bilgili, kibar ama biraz silik bir yapısı var. Hepinizin tahmin edeceği üzere, burada Edward Rochester'a aşık oluyor ve ondan sonrası tam bir karmaşa. Yani şahsen, klasik diye çok söz söylemeyeyim diyorum ama aşkın da fazlası zarar diyesi geliyor insanın okurken. Jane'inki aşktan öte bir bağlılık, kendini adama durumu vs.. O evde kaldığı süre boyunca başına acı-tatlı birçok olay geliyor, ev sahipleri hakkında çok şey öğreniyor. Sonrasını ise, okuyun ve öğrenin diyorum. :)

Her ne kadar Jane silik bir kadın görüntüsü çizse de, aslında o dönemin kadınları için ışık tutan bir örnek. Acı dolu geçmişine rağmen yılmaması, eğitimiyle kendi ayakları üzerinde durması ve sonrasında güçlü-duygularını bilen bir kadına dönüşmesi nedeniyle. Tam bir kadın hikayesi yani anlatılan.  Çıktığı dönem, oldukça yenilikçi bir eser olarak yorumlanmış. Hala da, birçok okulda okutuluyor ve birçok kişi Jane'i örnek alıyor. Tabi ben şahsen; eğitimi, yılmaması ve şefkati dışında fazla örnek alınacak bir şeyini göremiyorum ama neyse. :) Kısacası, yazar bu eseriyle döneme damgasını vurmuş ve adından hala da söz ettirmekte..

Yazarın aslında dili gayet akıcı. Ama benim okuduğum basım oldukça kalındı ve açıkçası, bazı yerlerinde ciddi sıkılmıştım. Kitabın bir bölümünde olaylar çok durağanlaşıyor, olaysız ve daha çok karakter analizlerine yönelik sayfalar okuyorsunuz. Bu da beni oldukça sıkmıştı. Ama neyse ki, sonra düzeliyor. Ara ara sıkıldığım kısımları saymazsak, beğenerek okuduğum bir kitaptı. Zaman zaman Jane'e çok kızdım, yaptıkları ve kendini "adayışı" gerçekten fazla geldi bana. Ama kesinlikle okunmaya değer. Kendine has bir karakter yaratmış yazar. Siz de okuduktan ve Jane'in duygularını gördükten sonra, farklı bir penceren bakıyorsunuz olanlara. Kitap bittiğine, "Ne kadınmış! Hiçbir şeyden yılmadı, nasıl fedakar biriymiş!" dedim. Romanın erkek kahramanı Edward Rochester hakkında ise, ne desem bilemiyorum. Çok ortada bir karakter. Fazla sevdiğim söylenemez ama o da kendine has, oldukça özgün bir karakter olmuş. Kitapta fazla yan karakter yok ama yine de hikaye sizi boğmuyor. Üslup da ağdalı olmadığı için, rahat okuyabilirsiniz.

Sonuç olarak, benim yer yer sıkıldığım ama yine de beğeniyle okuduğum bir kitap oldu. En sevdiğim klasiklerden biri. Çok farklı bir kadın portresi çizilmiş. Ayrıca; benim gibi o dönemin İngilteresi ile ilgili şeyleri okumaya bayılıyorsanız, daha da seversiniz. Herkes bir kere de olsa okumalı diyorum ve tavsiye ediyorum. :) Klasiklerin çoğu gibi ağır, anlaşılması zor ve bol betimlemeli bir kitap değil. Betimlemeler yine az değil tabi ki ama abartıya kaçmamış yazar. Özellikle kitabın en sonunda, duygulandığımı itiraf etmeliyim. Baştan beri Jane'in öyküsüne tanıklık ettiğiniz için, sonunda geldiği nokta sizi ister istemez duygulandırıyor.

Siz de okuduysanız, nasıl buldunuz? Veya başka çok sevdiğiniz klasikler varsa, yorum bırakın lütfen. Böylece, bu ayki "Ayın Klasiği" yazımı da kazasız bir şekilde tamamladım. :) Umarım, keyifle okursunuz. Herkese şimdiden çok güzel bir hafta dilerim! :)


6 yorum:

  1. harikadır gerçekten , defaatle okumuş her defasından ayrı keyif almışımdır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de en severek okuduğum klasiklerin başında gelir. :))

      Sil
  2. Kitabını okudum yetmedi ingilizce halinide okudum ki sözlükle yapışık geçmiştim. yetmedi BBC de mini dizisini ardından film halini izledim. Çok falza klasik kitap insanı değilimdir bi kere okur geçerim ama Jane Eyre`i pek bi sevmiştim. Yazında çok güzel olmuş. Daha önce okumayanlar için hele ki =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo sen iyice aşık olmuşsun o zaman kitaba. :) Klasikler genelde pek sevilmediği için, böyle sevenleri gördükçe seviniyorum.. Jane Eyre güzeldi de açıkçası ben senin kadar bayılmamıştım. Belki yazımda da dediğim gibi, baya kalın olduğu için sıkılmış olabilirim zaman zaman. Ama kötü değildi, gayet güzeldi ve ilginçti yine de. :) Çok teşekkürler yorum için. Kitap bloglarında klasiklere pek yer verilmediği için, ben her ay bir tanesini tanıtayım dedim.. Şu sınavlarımdan kurtulursam daha aktif olacağım özellikle kitaplar konusunda.. :)

      Sil
    2. haklısın bende klasik artık hiç okumuyorum nerdeyse. Diğer türleri okumak çok daha kolay. Klasiklerde dile adapte olmak üzerine düşünmek gerekiyor. O yüzden betseller okumak işime geliyor bile diyebilirim =) Jane`i bide mini diziden dolayıda çok sevdim diyebilirim =) BBC`nin mini dizlerini izledinmi bilmem ama denemelisin favorim jane austen`dan Emma =) bide rica etsem kelime doğrulamayı kaldırır mısın? =) inan beni gibi tembel insanlara göre değil yorum bırakırken =)

      Sil
    3. Ben de her zaman okuyamam zaten.. Ciddi konsantre olmak lazım dediğin gibi. Bazı klasikler beni de fazlasıyla bayıyor ama çok sevdiklerim de var. :) En iyisi 2-3 normal kitabın arasına serpiştirmek.. Emma'yı izlemedim ama çok duydum. Baş roller tam seçilmiş diyorlar! Kaldırırım tabi. Bak o kadar bilgiliyim ki, yeni fark ediyorum açık olduğunu. :)

      Sil