Lucy

14:30 orta boy popcorn 6 Comments


Lucy, gerek ilgi çekici konusu gerek fragmanı gerek de oyuncularıyla uzun süredir merakla beklenen filmlerden biriydi. Filmin herkesi çekebilecek bir sorusu var bir kere: "Beynimizin %100'ünü kullanabilseydik, ne olurdu?" Bunu hepimiz hayatımız boyunca en az bir kez düşünmüşüzdür. Film, bu soruyu temel alıyor ve Lucy adlı karakter üzerinden bize bu sorunun cevabını vermeye çalışıyor. Tabi kendi yöntemiyle..

Filmin yönetmeni, "Leon" gibi sinema tarihinin en unutulmaz filmlerinden birine imza atmış "Luc Besson". Fazla ön planda bir yönetmen olduğu söylenemez ama yaptığı işler her zaman onu ayrı bir yerde tuttu. Aslında, yönetmenlikten ziyade yazarlıkta kendini daha fazla kanıtladığını söyleyebiliriz. Lucy'nin yazarlığını da kendisi üstlenmiş. Filmin götüren iki oyuncu; Scarlett Johansson ve Morgan Freeman tabi ki. Ancak, diğer oyuncular da göze batmadan işlerinin gereğini yapıyor.

Lucy başta çok farklı bir kadın görüntüsü çizerken, sevgilisinin zorlamaları sonucu bir otele girip sevgilisinin söylediği kişiye bir çanta teslim etmek zorunda kalıyor ve film tam da burada başlıyor. Giriş o giriş anlayacağınız. :) Çantayı alacak kişinin Lucy'i bırakmaması ve üzerinde CPH4 denilen ve yeni bulunan bir uyuşturucuyu denemesi sonucu, Lucy kendini bambaşka biri olarak buluyor. Bu madde sayesinde beyin kapasitesini zorluyor ve çevresindeki her şeyin farkına varmaya başlıyor. Her şeyi duyuyor, dilleri biliyor, bebeklik anılarını dahi hatırlıyor. Daha sonra bir hastanede maddeyi çıkartsa da, etkisi gitmiyor. Sınırlı zamanı kaldığının da bilincinde ve uzun süredir "beyin" üzerine araştırmalar yapan "Norman" adlı bir profesörü buluyor. Ona durumunu anlatıyor. Bundan sonrasını da artık izleyip, kendiniz görün. :)

Scarlett Johansson çok iyi bir iş çıkarmış bence. Sırıtmamak bir yana, maddeyi ilk aldığında değişim sürecindeki hallerini çok iyi yansıtmış. Çok beğendim. Ayrıca ameliyathanede telefonda annesiyle konuştuğu sahne de, favori sahnem. Duygu geçişlerini çok güzel vermiş. Onu bu tarz farklı bir rolde izlemek güzel oldu. Son dönemde oyunculuk anlamında daha özgün ve farklı rollere yöneliyor olması güzel. Don Jon, Under The Skin ve şimdi de Lucy. Morgan Freeman'a zaten diyecek sözüm yok, varlığı yetiyor. Keşke imkan olsa da daha milyonlarca filmde oynayabilse.. Diğer oyuncular da ellerinden geleni yapmış dediğim gibi. Gözüme batan biri olmadı şahsen ki Lucy haricinde öyle "aman aman" bir oyunculuk gerektirecek bir rol de yoktu bana göre.

"Şimdi bu kadar şey yazdın da, sen bu filmi beğendin mi beğenmedin mi onu söyle." derseniz, haklısınız. Baya laf salatası yaptım. :) Evet, beğendim ama fazla değil. Yani genelde izlediğimiz filmlerden oldukça farklı bir tarzı var, kesinlikle sıkmıyor, aksiyonu bol, yaz günü fazla iyi filmin vizyonda olmadığını da düşünürsek çok iyi bir seçenek. Bu konuyu da ele alan fazla film yok. ANCAK, film kesinlikle vaat ettiğini veremiyor bana kalırsa. Belki ben beklentileri yüksek tuttum, bilmiyorum ama çok daha iyi bir iş beklerdim. Özellikle senaryo ve kurgu anlamında büyük boşluklar vardı diye düşünüyorum. En basitinden, kadın koskoca hastaneye elinde silahla resmen dan diye dalıyor ve kimsenin ruhu duymuyor. Kimse müdahale etmiyor. Belki küçük bir şey ama bu tarz şeyler benim çok gözüme batar. Bunun gibi birkaç ayrıntı daha vardı. Ayrıca, filmi bilim kurgu ya da süper kahraman filmi olsa daha uygun olurmuş sanki. Lucy bildiğin süper kahraman oldu maddeyi kullanınca. :) Bu beyninin %100'ünü bu madde ile kullanabiliyorsun ve kullanınca da böyle oluyor olayı ne kadar doğrudur tabi ki tartışılır ama bana bazı şeyler açıkçası biraz "abartı" geldi. En sonunda da "Recep İvedik" tarzı "Biz aslında yoğuz." a bağlandı olay. :D 

Çok eleştirmiş gibi oldum ama aslında filmden keyif aldım. İzlettiriyor sıkmadan. Senaryo vs..de çok fazla detaycı değilseniz, benden daha fazla sevebilirsiniz. Farklı bir bakış açısı sunduğu kesin. Zaten film boyunca sürekli felsefik söylemler duyuyoruz, insanı düşünmeye itiyor. Evrenin var oluşuna kadar gidiyoruz ve çeşitli kareler görüyoruz. Gerçekten çok değişik bir proje olduğunu söylemem gerek.

Öyle mutlaka izleyin, kaçırmayın ya da sinemada izleyin kesinlikle demiyorum ama farklı ve bilindik konuların dışında-sıkmayan-boş zamanınızda iyi vakit geçireceğiniz bir film olmuş bence. Bir şans verebilirsiniz. Filmi izleyenler varsa, siz nasıl buldunuz? İzleyenler genel olarak ya çok beğenmiş ya da hiç beğenmemiş gördüğüm kadarıyla. Ben ortada kaldım. :) 

Uzun bir yazı oldu yine fark etmeden. Umarım sabreden çıkar. :) Görüşürüüüzz! :)

Puanım: 6/10

6 yorum:

  1. Sabretmek ne demek keyifle okudum. Blogda da yazmıştım ve Oscar'ın favorilerinden olduğunu söyleyeyim. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sabrınız ve yorumunuz için, çok mutlu ediyor bunlar beni. :) Açıkçası ben Oscar'da pek şansı olduğunu düşünmüyorum, birçok iddialı film var henüz izlemediğimiz. Zaten öyle bayıldığımı söyleyemem filme ama yılın en dikkat çeken işlerinden biri olduğu kesin. :)

      Sil
    2. Tekrar ben. Öncelikle bir yanlış anlaşılmayı düzelteyim, çünkü bu çok önemli.
      Beni hatırlamadınız herhalde :) Oscar'ın favorilerinden derken bu Oscar Favorite'in yazarı olarak benim sevdiğim filmlere yaptığım yorumdur. Yoksa Oscar'daki şansı şusu busu bunu dile getirmem söz konusu bile değil. Hani beni tanırsanız bu konuda 'az biraz' bilgi sahibi olduğumu bilirsiniz zaten. Zamanla tabii ;) tekrar teşekkürler paylaşımınız için.

      Sil
    3. Çok çok özür dilerim o zaman, küçük bir yanlış anlaşılma olmuş. Ben Oscar'ın favorisi derken ödül olanını kast ettiğinizi düşünmüştüm. Sizi az-çok tanıyorum tabi, blogunuzu sık sık ziyaret ediyorum, yanlış anlaşılma için pardon. Bence de güzel bir filmdi. :)

      Sil
  2. Gitmeyi çok istiyordum ki ilk fırsatta gideceğim :)
    Yeni yazılarını bekliyorum :)
    Sayfanın daimi misafirliğine adayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yoruma ne kadar mutlu olduğumu anlatamam! Her daim beklerim, misafir olarak değil kalıcı olarak. :) Bence mükemmel olmasa da görülmeye değer-ilginç bir filmdi. Tavsiye ederim. :) Teşekkürler bu güzel yorum için. :)

      Sil