88.Akademi Ödülleri / Tahminlerim

15:40 orta boy popcorn 4 Comments

Yeni bir yazı ile hepinize selam! Bu yıl 88.kez sahiplerini bulacak "Akademi Ödülleri" yani bizim bildiğimiz ad ile "Oscar"lar için bir tahmin yazısı yazmak istediğimi söylüyordum snapchat'te. Fırsat bulup, törenden önce yazabildiğim için çok mutluyum. Tören, Pazar gecesi Türkiye saati ile 03:00'te başlayacak. 01:00'de de "Kırmızı Halı" başlar. Ki en az tören kadar merakla beklerim her sene. Yine geçen yıl olduğu gibi, Digiturk Oscar kanalından yayınlanacak. Zaten 1 aydır kanal açık ve bizi yolu Oscar'dan geçen çoğu harika film ile buluşturuyor. Yine Yekta Kopan'ın sunumuyla, Ceyda Düvenci gibi birkaç ünlü ismin de katılacağı bir program da olacak kanalda. Her yıl olduğu gibi. Tören, artık ikonikleşen "Dolby Theatre"da gerçekleşecek ve sunuculuğunu Chris Rock üstelenecek. Umarım, eğlenceli ve "Hadi bu da geçsin artık."diye sıkılarak beklemediğimiz bir tören olur.

Ben de kendimce bir tahmin listesi hazırladım ve paylaşmak istiyorum sizinle de. Bakalım kaçını tutturacağım? Yalnız şunun altını çizeyim, filmlerin tümünü izlemedim. Pazara kadar da izleyemeyeceğim malesef. Bu tahminler, birkaç izlediğim filme ve daha da önemlisi şu ana kadarki ödüllerin sonuçlarına göre yaptığım bir tahmin. Oscar'a dek bize sonucu tahmin etmemizi sağlayan pek çok ödül oluyor malum. Daha da uzatmadan başlıyorum:

En İyi Film: Bu dalda sezon başından beri neredeyse iki film arasında geçen bir yarış var. Oscar gecesi de öyle olacak büyük bir sürpriz olmazsa. The Revenant ve Spotlight ikilisinden biri ödülü kucaklayacak ki %90 Spotlight olacak bu. The Revenant daha çok bir yönetmen filmi ve geçen yıl Inarritu'nun Birdman'inin bu ödülü kazandığı düşünülürse, aynı kişinin filmi iki yıl üst üste kazanamaz bence. Ki şu ana kadarki ödüllerde de Spotlight daha fazla kazanan taraf oldu. Spotlight'ı malesef izleyemedim ve çok merak ediyorum ben de.

En İyi Yönetmen: İşte burada aslında Inarritu kazanır derdim, geçen sene olmasa. Hak ediyor da çünkü. Ama yine geçen yıl sebebiyle bence o değil de George Miller kazanacak. Ki Mad Max de izleyenlerin bayıldığı bir film, yönetmenin çok iyi iş çıkardığı konuşuluyor. Emin de değilim tabi ki. Inarritu'nun da şansı epey yüksek. Sonuçta bu iki büyük ödülden birini, böyle ses getirip takdir gören bir filme verirler gibi.

En İyi Uyarlama Senaryo : Room ya da The Big Short ikilisinden biri kazanacaktır.
En İyi Ozgün Senaryo : Burada da aslında gönül ister ki, Inside Out kazansın. Keşke! Bence bir animasyon olmasına rağmen, çok özgündü. Ama çok da yüksek görmüyorum malesef şansını. Spotlight alır gibi.
En İyi Kadın Oyuncu: Brie Larson açık ara önde götürüyor yarışı. Bu yıl onun yılı oldu diyebiliriz zaten. Room'u da izlemedim ama çok merak ediyorum, çok başarılı bir iş çıkarmış deniyor Larson için. Cate Blanchett , onu zorlayabilecek tek isim ama ne kadar yeter bilemem. Bana kalsa, hepimiz Cate'in askerleriyiz! :)
En İyi Erkek Oyuncu: GECENİN EN GÜZEL ANI! Leo, yıllardır uğruna yapmadığını bırakmadığı ve fazla geç kalınmış heykelciğine kavuşuyor! Bunda şüphe görmüyorum bile, Akademi artık bu yıl bunu yapamaz. Tüm dünya bu anı bekliyor gibi bir şey ki film de zaten tam o Oscar alsın diye çekilmiş gibiydi (yorumumda belirtmiştim). Çok da başarılıydı tabi, az konuşarak da çok iyi verdi bize duyguları. Ancak şu da var ki, bence Michael Fassbender de çok iyi bir iş çıkarmıştı. Her şeyiyle Steve Jobs olmuştu. Hani Leo'nun böyle olduğu bir seneye denk gelmesi kötü, yoksa Oscar'ı alma şansı epey yüksekti onun da.
Yabancı Dildeki En iyi Film: Hiçbirini izlemedim. Az çok bizi de temsil eden Mustang var ama şansı pek yok gibi. San of Saul, zorlanmadan ödülü kucaklayacak sanırım.
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Buradaki yarış bence çekişmeli. Creed ile Sylver Stallone'u seven çok kişi oldu. Birkaç ödül de topladı. Bir yandan, Mark Rylance çok çok ciddi bir aday. Ben Tom Hardy'e bayıldım. Keşke o alsa ödülü. Yine de tahminimi Mark'tan yana kullanıyorum.
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Açıkçası yarışın bence en zayıf kategorilerinden biri. Adayların çoğu aman aman bir iş çıkarmamış. Ama kıtlık işte! :) Kate Winslet'ın almasını ne kadar çok istediğimi anlatamam! Hele ki Leo ile aynı gece ödül alırlarsa, benden mutlusu olmaz! Ki Kate, bence harika bir iş çıkarmış. Fiziksel olarak da çok değişmiş, karakteri de az konuşarak mimikleriyle çok iyi yansıtmış. Rooney Mara da çok başarılı dendiği için, zorlu bir aday. Carol'a da bir yerden bir ödül vermek isteyeceklerdir. Bir yandan da, Danimarkalı Kız'da en çok konuşulan şey Alicia Vikander oldu. Ödül aldığı törenler de var. Karışık yani ama sanki Kate Winslet alacak gibi, inanırsak olur bence. :)
En İyi Animasyon: En net kategori! %100 hak ederek, şüphesiz Inside Out
En İyi Özgün Şarkı: Burada ben Earned It kazansın isterim. Spectre'nin şarkısını da çok beğendim, Sam Smith'i çok severim zaten ama filmin ruhuna tam uymamıştı bence o şarkı. Ayrıca, Earned It bu yıl ciddi ses getirdi. Yine de, Writing's On The Wall daha Akademi işi ve alacak gibi ödülü. Bu arada, yanlış hatırlamıyorsam törende Sam Smith performans sergileyecek. Merakla bekliyorum.
En İyi Film Müziği: The Hateful Eight'in yüzünün gülebileceği ender kategorilerden biri. Tarantino filmi bu dalda adaysa, diğerlerinin işi zor zaten ki izleyenler de kazanmalı diyor. Ennio Morricone da bu işin en usta isimlerinden biri.
En İyi Görüntü Yönetimi: The Revenant ve Mad Max'ten birine gideceği kesin. The Revenant harikaydı bu açıdan, Mad Max'i izlemedim. Bence yine de The Revenant alır.
En İyi Saç ve Makyaj: Tahminim Mad Max'ten yana.
En İyi Kostüm Tasarımı: Carol da çok güzel gözüküyor bu açıdan ama yine Mad Max iddialı bir rakip. Karar veremedim.
      En İyi Görsel Efekt: Bu tarz teknik kategorilerde, Mad Max'in önü çok açık bence.

      En İyi Kurgu: Tahminimi Spotlight'a yatırıyorun.

      Diğer kategoriler oldukça teknik ve benim de hiçbir fikrim olmadığı için, burada dahil edip de atmak istemedim. Benim tahminlerim böyle. Kaçı çıkacak merakla bekliyorum. Sizin tahminleriniz neler? Benimle paylaşırsanız çok sevinirim, tartışırız. Sonuçları görmeye de birkaç gün kaldı zaten. Artık bize kalan, heyecanla geceyi beklemek. Oscar hakkında yine geceye dek snapchat'te, twitter ya da instagramda konuşurum mutlaka. Bir sezonu daha bitirmiş olacağız böylelikle, eksik filmlerimi de en kısa zamanda izlemek istiyorum artık. Herkese keyifli okumalar! :)

      4 yorum:

      1. Bende de tahminler böyle, bakalım kaçı tutacak :)

        Best Picture - The Revenant (Alternatif: Mad Max)
        Actor in a Leading Role - Eddie Redmayne (Alternatif: Leo)
        Actress in a Leading Role - Cate Blanchett (Alternatif: Brie Larson)
        Actor in a Supporting Role - Sylvester Stallone (Alternatif: Tom Hardy)
        Actress in a Supporting Role - Alicia Vikander (Alternatif: Kate Winslet)
        Animated Feature Film - Inside Out
        Cinematography - Carol (Alternatif: Mad Max)
        Costume Design - Carol (Alternatif: The Danish Girl)
        Directing - The Revenant (Alternatif: Mad Max)
        Documentary (Feature) - No comment
        Documentary (Short Subject) - No comment
        Film Editing - Star Wars: The Force Awakens (Alternatif: Mad Max)
        Foreign Language Film - Son of Saul (Alternatif: Mustang)
        Makeup and Hairstyling - Mad Max: Fury Road
        Music (Original Score) - Carol
        Music (Original Song) - "Til It Happens To You" Lady Gaga
        Production Design - The Martian (Alternatif: The Revenant)
        Short Film (Animated) - No comment
        Short Film (Live Action) - No comment
        Sound Editing - Star Wars: The Force Awakens (Alternatif: Mad Max)
        Sound Mixing - Star Wars: The Force Awakens (Alternatif: Mad Max)
        Visual Effects - Star Wars: The Force Awakens
        Writing (Adapted Screenplay) - Carol (Alternatif: Room)
        Writing (Original Screenplay) - Inside Out (Alternatif: Ex Machina)

        YanıtlaSil
        Yanıtlar
        1. Valla Kaan, senin alternatif dediklerin benim hep kazanacağını düşündüğüm isimler. Biraz ilginç olmuş o yüzden. :) Ama anlaştıklarımız da var tabi. Bakalım sen kaçını tutturacaksın?

          Sil
      2. Film işinden fazla anlayan biri olmadığım için şu ödülü şu film kazanır gibisinden yorum yapmayacağım. Ama içimden bir ses Oscar bu sene de gıcıklık yapacakmış gibi geliyor Leo'ya ödül vermeyerek. Umarım dediğim şey olmaz. Animasyon konusunda Disney'e ödül vermek Allah'ın emri zaten. Son birkaç yıldır Disney'e ödül vermeleri benim sinirimi bozuyor. Örneğin geçen sene Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2 filmi çoğu kişi tarafından beğenilmişti ve ben onun ödülü alacağından kesin emindim. Ne oldu? O filmden adı daha az duyulmuş Big Hero kazandı. Ben animasyon konusunda Oscar'ın adil davrandığına inanmıyorum açıkçası.
        Grinin Elli Tonu serisinin en iyi yanı The Weeknd oldu bence. Ben müzisyen olarak kendisini başarılı buluyorum. Lady Gaga zaten benim kraliçem. Kendisinin müziğini çok seviyorum ve yaptığı şovlara, şarkı söyleme tarzına bayılıyorum. Açıkçası bu ödülü ikisinden biri alsın isterim. Gidip de Sam'e verirlerse gerçekten çok üzülürüm.

        YanıtlaSil
        Yanıtlar
        1. Bu yoruma yeni cevap veriyorum malesef ama içinizdeki ses yanılmış neyse ki de Leo ödüle kavuştu. :) Haklı olduğunuz yanlar var ama ben son dönemde kazanan animasyonlar genel olarak hak etmişti bence. Ama animasyonlara yeterli değerin verilmediğini ben de düşünüyorum. Müzikte de istemediğiniz şey oldu ve Sam ödül aldı. Açıkçası bence de başkası alabilirdi ama olmadı malesef..GET'in en iyi yanı kesinlikle müzikleriydi zaten!

          Sil